domingo, 21 de marzo de 2010

Holanda : El Plaer de Dibuixar / Holanda : El Placer de Dibujar

28ste editie van de Ficomic van 6 tot 9 mei 2010
Fira de Barcelona, Plaça Espanya, palacio 8, Stand 113 & 131


Qué viva Holanda!

Nederland is gastland van de 28ste editie van stripfestival FICOMIC dat wordt gehouden van 6 tot en met 9 mei in Barcelona. Nederlandse tekenaars zullen zich niet alleen op de beursvloer laten zien, maar ook in de stad. In het heel kort: op de FICOMIC zelf zijn de tentoonstellingen YO/IK over de autobiografie in de strip met Peter Pontiac & Miguel Gallardo, Gerard Leever & Daniel Torres, Barbara Stok & Cristina Durán en Miguel A. Giner Bou en Flo & Ken Niimura, Het dwaallicht van Dick Matena en een presentatie van Nederlandse striptekenaars en studenten van de stripopleidingen van Nederlanse kunstacademies. In het centrum exposeren onder de titel Alternatieven van papier, Joost Swarte samen met Javier Mariscal, en zijn in galerieën Lamelos, Typex, René Windig, Ytje Veenstra, Farida Laan, Handiedan en Femke van Heerikhuizen en Jean-Marc van Tol te zien. Thema van de Nederlandse presentatie is El plaer de dibuixar/ El placer de dibujar. Vrij vertaald: de lol van het tekenen.

‘Yo/Ik’: autobiografische stripkoppels
Het beeldverhaal als zelfportret: eind jaren tachtig stak het fenomeen ‘autobiografische strip’ de kop op en sindsdien worden er wereldwijd boeken getekend waarin de hoofdpersonen ons een blik in hun hart & ziel gunnen. Dat levert verhalen op die vaak ontroerend zijn, of grappig, en soms beschamend, maar altijd goed voor de ontwikkeling van de stripliteratuur. Voor de tentoonstelling ‘Yo/Ik’ zijn vier keer twee tekenaars aan elkaar gekoppeld, omdat zij geestverwanten, leeftijdgenoten of lotgenoten zijn. Barbara Stok, Gerard Leever, Peter Pontiac en Floor de Goede vertegenwoordigen Nederland, Miguel Gallardo, Daniel Torres, Cristina Durán & Miguel A. Giner Bou en Ken Niimura representeren Spanje. Naast de verwantschappen zijn er ook grote stilistische verschillen, die laten zien hoe gevarieerd het stripidioom eigenlijk is. Acht kunstenaars spreken acht beeldtalen. Het ligt in de bedoeling om dit alter ego-concept de komende jaren te herhalen in andere landen, zodat er op termijn een internationale bundel kan worden gepubliceerd van de beste autobiografische strips. In ‘Yo/Ik’ proberen de tekenaars tegen een oogstrelend decor antwoord te geven op de vraag wat het betekent om de hoofdrolspeler te zijn in je eigen stripverhaal.

Dick Matena: ‘Dwaallicht’
Literaire meesterwerken vertalen naar het stripidioom, dat is de specialiteit geworden van tekenaar Dick Matena (1943). Nadat hij al een rijke loopbaan in de Nederlandse stripcultuur achter de rug had, ging Matena strips maken van boeken die iedereen in Nederland en België heeft leren kennen en gelezen op school, De Avonden van Gerard Reve en Kaas van Willem Elsschot. Gerard Reve was een groot humorist maar zette ook homoseksualiteit op de kaart; en Elsschot was een grootmeester in het beschrijven van menselijk onvermogen. Tekenaar Matena kreeg met zijn bewerkingen veel publiciteit en maakte letterkunde populair bij nieuwe lezersgroepen. Hij verstripte van Elsschot nog een andere titel, Het dwaallicht uit 1947. De hoofdpersoon in dit boek heet Laarmans, die op een druilerige herfstavond drie Afghanen ontmoet die door de straten van Antwerpen dwalen. Zij zijn op zoek naar een zekere Maria van Dam en Laarmans helpt hen zoeken. Zonder veel succes overigens. Tussen Laarmans en de Afghanen ontspint zich een discussie over Christendom versus Islam, wat deze roman nu weer actueel maakt. In 150 tekeningen geeft Matena het verhaal weer, waarbij hij zoals altijd de originele tekst in zijn strip verwerkt. Op FICOMIC wordt het complete boek tentoongesteld.

Op de stand ontworpen en opgebouwd door Joost Halbertsma, zelf ook striptekenaar en uitgever van With Drawn kunnen striptekenaars aan de slag; op de stand aan de overkant van de grote Hollandstand kunnen ze ook eigen werk verkopen.
Praktische informatie over de beurs en een overzicht van de andere beroemde bezoekers vind je op www.ficomic.com

Meer informatie over wat Nederlandse tekenaars in het centrum van de stad gaan doen lees je later op deze blog.

No hay comentarios:

Publicar un comentario